فَلَمَّا رَأَوْهُ عَارِضاً مُّسْتَقْبِلَ أَوْدِيَتِهِمْ قَالُواْ هَذَا عَارِضٌ مُّمْطِرُنَا بَلْ هُوَ مَا اسْتَعْجَلْتُم بِهِ رِيحٌ فِيهَا عَذَابٌ أَلِيمٌ
پس چون آن توده ى ابر را دیدند كه به سمت سرزمین آنان روى آورده است، گفتند: این ابر باران زاست، (هود گفت: چنین نیست) بلكه آن عذابى است كه به شتاب خواستارش بودید. بادى كه در آن عذابى دردناك نهفته است.
مراد از «عارض» توده ابرى است كه در آسمان پیدا شود و گستردگى آن تمام افق را بپوشاند. «أودیة» جمع «وادى» به معناى درّه و سرزمین محل سكونت است.
«تدمّر» از «تدمیر» به معناى هلاك و نابود كردن است.
قوم عاد كه با بى آبى و خشكسالى شدیدى روبرو شده و مدت ها منتظر باران بودند، ابتدا با دیدن توده ابر خوشحال شدند، ولى بعد فهمیدند كه این ابرِ نعمت نیست، بلكه ابرِ نقمت و همان عذابى است كه خواهانش بودند و براى آمدنش عجله مى كردند.
1- نزول قهر خداوند، پس از اتمام حجت است. «ابلّغكم… ریح فیها عذاب»
2- برخى ابرها، باران زا نیستند، بلكه سبب وزش طوفان هاى سخت و هولناك مى شوند. مشركان با دیدن ابرها گفتند: «هذا عارض ممطرنا» امّا حضرت هود فرمود: «بل هو… ریح فیها عذاب»
3- طبیعت، هم مسیر لطف خداست، «ارسلنا الریاح لواقح»(72) و هم مى تواند وسیله قهر خداوند باشد. «ریح فیها عذاب الیم»
4- عذاب الیم، مخصوص آخرت نیست، در دنیا نیز ممكن است، رخ دهد. «ریح فیها عذاب الیم»
5 – اگر قهر خدا فرا رسد، هیچ چیز مانع آن نیست. «تدمّر كل شى ء»
6- حركت ابر و بادها نیز تصادفى نیست، بلكه با فرمان الهى است. «بامر ربّها»
7- آثار بجامانده از مجرمان، نمایشگاه عبرت است. «لایرى الاّ مساكنهم»
8 – قلع و قمع مجرمان، سنّت الهى است. «كذلك»
9- عامل هلاكت مردم، رفتار خودشان است. «نجزى المجرمین»
72) حجر، 22.
ستاد تفسیر قرآن کریم، در سال 1374، با هدف ترویج فرهنگ تفسیری توسط حجت الاسلام و المسلمین قرائتی آغاز به کار نموده است. این ستاد، تاکنون توانسته فعالیتهای مختلف تفسیری را به طلاب و مراکز تبلیغی ارائه دهد.
تهیه جزوات مختلف تفسیری، تشکیل جلسات و کلاس های تفسیر در نقاط مختلف کشور، به منظور ترویج تفسیر و پرداختن به قرآن کریم در حوزه های علمیه، طراحی و اجرای مسابقات تفسیری در حوزههای علمیه، تهیه کتاب نخبة التفاسیر به عنوان متن درسی در حوزه علمیه قم، همکاری در اجرای برنامههای مطالعات و مسابقات تفسیری در آموزش و پرورش، در مراکز مختلف، از قبیل سپاه پاسداران، آموزش و پرورش، صدا و سیما، سازمان اوقاف و … شناسایی و معرفی اساتید تفسیر به مدارس علمیه و دیگر مراکز گوشهای از فعالیتهای انجام شده توسط این ستاد است.
تمامی حقوق سایت برای ستاد تفسیر قرآن کریم محفوظ می باشد.